Jaka powinna być kawa dla miłośników espresso

15 czerwca 2022 0 Comments

Miłośnicy espresso o dużej zawartości kofeiny czy dobrej latte i cappuccino doceniają przede wszystkim pozostający w pamięci smak oraz trwałą i obfitą crema na kawie. Crema jest wierzchnią warstwą espresso. Osoby uwielbiające kawę doceniają ją za przekazywaną moc do działania oraz aromat, który towarzyszy przez kolejne godziny. Kawosze zwracają uwagę na jakość kupowanej kawy i często ich wyborem zostaje Super Lavazza crema e aroma.

Czy ważna jest Crema na espresso?

Crema pojawia się w wyniku parzenia kawy w ekspresie ciśnieniowym, gdyż woda pod ciśnieniem przedziera się przez zmieloną kawę i wypłukuje z niej najbardziej drogocenne walory smakowe i aromaty. Pojawiająca się crema na espresso ma za zadanie chronić aromat skrywany pod jej warstwą. Jeśli kawa została poprawnie przygotowana to crema równomiernie pokrywa całą powierzchnie kawy, posiada jasno-brązowy (orzechowy) kolor z dodatkiem ciemniejszych cętek nazywanych tygrysią skórką. Crema powinna na powierzchni utrzymywać się dość długo. Po tym jak wygląda crema można ocenić czy kawa została prawidłowo przygotowana. Z kolei zbyt jasny lub zbyt ciemny kolor cremy może świadczyć o podekstrakcji lub nadekstrakacji.

O czym świadczy gęsta i obfita crema na kawie?

Każdy kawosz zastanawia się jak uzyskać gęstą i obfitą cremę na kawie. Na uzyskanie takiej cremy wpływają takie czynniki jak:

 – świeżość kawy, gdyż z każdym kolejnym tygodniem maleje obecność dwutlenku w ziarnach kawowca, która jest wynikiem procesów spalania, które powstały w wyniku obróbki termicznej;

– rodzaj wypalenia, gdyż dwutlenek węgla jest wynikiem spalania, a wydłużając proces palenia kawy zwiększa się ilość dwutlenku węgla w ziarnach. Z tego powodu kawa ciemno palona zwykle przyniesie dużo większą cremę niż ta w jaśniejszym kolorze;

– mieszanie robusty z arabiką, co jednocześnie ma wpływ na smak kawy.

Dlaczego pojawia się mała i jasna crema?

Na pojawienie się małej i jasnej cremy wpływ mają takie czynniki jak:

– zbyt niska temperatura parzenia ma wpływ na powstanie małej ilości cremy o jaśniejszym odcieniu;

– zastosowanie niższego ciśnienia w ekspresie także powoduje powstanie mniejszej ilości cremy;

– zwietrzała kawa.